KŘEPELČÍ VAJÍČKA - SKVĚLÁ POTRAVINA PRO NAŠE ZDRAVÍ
Křepelčí vejce jsou menší než slepičí, přesto mají 2,5x více vitamínu A, 2,8x více vitamínu B1 a 2,2x víc vitamínu B2. Žloutku je 33%, bílku 50% a 8% skořápky.
Zdravá křepelka snese ročně až 320 vajec, jedno váží 11 až 15 gramů. Jsou vhodná proti alergiím, jejich účinky na zdraví jsou .prokázané
Ve snůšce se často najdou vejce dvou žloutková, ale dvě stejně zbarvená nalezneme jen vzácně.
Křepelčí vejce obsahují 5x více fosforu (ten prospívá duševnímu vývoji), železa a draslíku než vejce slepičí. V Japonsku dostávají děti denně k obědu dvě. Je v nich zastoupena i měď, kobalt, niacin, aminokyseliny, tyrozin (má vliv na zdravou barvu kůže a využívají se i v kosmetice), lecitin (snižuje hladinu cholesterolu v krvi), fosfor (povzbuzuje potenci).
Konzumace vajec se doporučuje lidem trpícím častým nachlazením, protože mají antibakteriální účinky. Zlepšují astma, zamezují bolestem hlavy, upravují krevní tlak. Pravidelná konzumace se doporučuje i lidem s oslabenou imunitou a těhotným ženám.
Vajíčka obsahují Omega 3 a Omega 6 mastné kyselin
Kúra 60 vajec zlepšuje krevní obraz, snižuje cholesterol. 120 vajec upravuje vysoký krevní tlak, odstraňuje problémy s trávením a žaludeční vředy, 240 vajec pomáhá při cukrovce, astmatu, migrénách, alergiích, impotenci, omlazuje pokožku. 1080 vajec napomáhá léčbě nádoru mozku a konečníku.
Křepelky mají tělesnou teplotu 42°C, proto netrpí infekcemi, jejich skořápky jsou pevné, tudíž odolné proti bakteriím.
Konzumují se vařená, smažená, pečená, nakládaná. Upravují se stejným způsobem jako slepičí, patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Syrová se rozbíjejí seknutím nože.
Skořápka obsahuje mnoho cenných prvků, vápník, měď, mangan, železo, síru, zinek, křemík, fluorid. Jemně drcená se může přidávat do vařených jídel.
Neoplozená vejce mají trvanlivost až 3 měsíce.